OVG Architecten

Architectuur als gezondheidsboost

antwerpen-residentie-bouwhuis-terras-avond

Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”  – Commission on environment and Development van de Verenigde Naties in het rapport “Our Common future”: 

Dat Duurzaamheid de norm wordt, kan alleen maar worden toegejuicht. Magazines, het internet, sociale media,… : alles draait rond Duurzaamheid. Maar wat met de gezondheid van de mens zelf? Hier vind je maar bitter weinig over terug op het net. Sowieso, een duurzame groene omgeving met veel licht werkt bevorderend voor het welbehagen van de mens, net zoals een aangenaam binnenklimaat en een mooi uitzicht. Bedrijven leggen meer en meer de nadruk hierop.

Maar toch worden depressie en burnout  al de ziektes van deze eeuw genoemd. Ook hier kan architectuur iets betekenen. Vele invloeden die inwerken op de innerlijke mens zijn niet zichtbaar. Electrosmog bijvoorbeeld. Hoewel dit objectief kan gemeten worden met de juiste apparatuur, wordt er amper aandacht aan besteed. Zoveel mensen hebben hun mobiele gsm vlak aan hun toetsenbord liggen, niet wetend dat deze straling volcontinu op hen inwerkt. Hetzelfde geldt voor de elektrische bekabeling die kriskras onder de vloer doorloopt. Ook hier kunnen eenvoudige ingrepen een groot verschil maken, zonder in te boeten op flexibiliteit of esthetiek.

Of door rekening te houden met enkele basisprincipes uit de Feng Shui-filosofie, werk je in op het onderbewustzijn van de mens. In het oosten doet men dit al 3000 jaar, hier wordt dit nog vaak als ‘zweverig’ beschouwd. Nochtans blijven we met de voeten op de grond en dragen we geen kostuums met Mao-kraag. Maar als bijvoorbeeld een eenvoudige coffee corner op een doordachte plek wordt ingepland, kan deze een groot verschil maken in de sfeer van een bedrijf. En de positie en uitstraling van de trap kan gebruikers aansporen om deze te verkiezen boven de lift. Ook de oriëntatie van het gebouw zelf speelt een grote rol, zoniet de grootste. Als een ontwerp is opgemaakt volgens deze principes, verkrijgt het project een ziel. Je kan dan sfeer, comfort, privacy, doorzichten en interactie, energie en harmonie reeds op plan al aanvoelen.