OVG Architecten

Gezondheid troef in de architectuur

Orens-Van Grimbergen Architecten ontwerpt gebouwen met een ziel. Voor bedrijven, vastgoedbeheerders en projectontwikkelaars. Verwacht een no-nonsenseaanpak en hedendaagse concepten. De rode draad door hun werk? Gezondheid.

 

Op welke manier zijn gezondheid en architectuur met elkaar verbonden?
Vennoot Véronique Orens: “Als architect heb je invloed op de gezondheid van de gebruikers van gebouwen. Door ruimte, akoestiek, materialen, licht en lucht goed te gebruiken – in lijn met de Feng Shui-principes. In het hoofdkantoor van Antwerpse Bouwwerken plaatsten we bijvoorbeeld een uitnodigende trap. Niemand neemt er nog de lift. En de werkplekken geven uit op een centrale patio. Zo zorgen we ervoor dat werknemers elkaar zien en tegenkomen. Dát noemen wij de ziel van een project: met het ontwerp breng je leven in de brouwerij.”

Hoe omschrijft u de aanpak van Orens-Van Grimbergen Architecten?
“Efficiënt. U rekent op ons voor het hele bouwproces – van de haalbaarheidsstudie tot de laatste deurklink. Daarbij zijn uw deadline en budget heilig voor ons. Onze vergaderingen zijn zeer doelgericht. Ook zetten we uw ontwerp van bij de start om in 3D. Zo krijgt u sneller een concreet idee van het resultaat.”

Maakt u een verschil als vrouwelijke ondernemer?
“Ik leg nog iets meer de focus op een gezonde en stressloze werksfeer, zowel bij onze klanten als onze eigen medewerkers. We werken met korte deadlines, hoge eisen en veel partners. Daarom hecht ik enorm veel belang aan communicatie, teambuilding, gezonde voeding … Dat houdt onze mensen gemotiveerd. Ook zorg ik ervoor dat ze hun talenten ten volle kunnen gebruiken, zodat hun werk hen de nodige voldoening geeft .”

Hoe ziet uw gebouw van de toekomst eruit?
“Duurzaamheid en multifunctionele gebouwen zijn een evidentie. We kunnen écht het verschil maken in de materialen. Ik kijk uit naar het moment dat we ook in België gebouwen kunnen printen. Met innovatieve en herbruikbare materialen die het milieu niet belasten. Tot die tijd vinden onze architecten voor u het evenwicht tussen schoonheid, onderhoudsgemak en budget met de bestaande bouwmethodes.”