OVG Architecten
OVG Architecten

Over ons

Visie

Laten we beginnen met een evidentie :  U hebt maar 1 leven. Eén. U krijgt geen tweede kans om het allemaal opnieuw te doen.

Waarom is het dan zo weinig evident om een omgeving te maken dat hierop is afgestemd? Waarom worden er nog elke dag ontwerpen gemaakt, gebouwen opgeleverd en kantoorruimtes in gebruik genomen die hier zero rekening mee houden? Ondanks dat het aantal burnouts, depressies en andere stressgerelateerde ziektes elke dag toenemen?

We denken dat we het antwoord gevonden hebben : men kiest voor zekerheid. Men kiest voor veiligheid. De norm. Dat wat iedereen doet. Men durft niet afwijken. Want als men het als architect verknoeit, dan moet men 30 – 40 -50 jaar op deze mislukking kijken. Geen wonder dat men dus voor zekerheid kiest. De grootste uitdaging is namelijk omgaan met de mogelijkheid van publieke persoonlijke vernedering. En dat is het laatste dat men wilt ondergaan. Het resultaat is echter vaak een compromis van een compromis, waar niemand problemen mee heeft. En zolang niemand er een probleem mee heeft, zijn we veilig. Denken we.

FOUT. Zolang niemand er problemen mee heeft, geeft niemand erom! Architectuur dat compromitteert, dat is de echte publieke afgang. Maar het valt niet op. Het verdwijnt in de achtergrond van de andere middelmaat.

Het is echter niet omdat we voor veiligheid kiezen, dat we goed bezig zijn. We vinden het heel normaal dat de gang van een mortuarium verdacht veel lijkt op de gang van de afdeling materniteit. Het ene is station terminus, over & out, het andere is het begin van het leven. En het enige verschil tussen beide gangen zijn de muurleuningen, als enige houvast dat we nog in leven zijn.  Het is een algemeen aanvaarde misdaad om ons in betonnen zielloze dozen te steken. Maar we vinden het normaal. Heel normaal. Het is de norm.

De doorsnee westerling bevindt zich meer dan 85% van zijn tijd binnen, omgeven door architectuur; thuis of op het werk. Het is dus hoog tijd dat men gaat inzien hoeveel invloed een omgeving kan uitoefenen op levenskwaliteit, het welbehagen en de gezondheid van bewoners. Over het Apple’s headquarter – ‘The future of offices’ zei Norman Foster : “The best buildings must be thoughtfully designed to adapt to the ways humans and society will inevitably change, and that requires more than just open-plan layouts. Instead of sequestering employees into glass boxes, they’ll encourage them to connect with nature. An office headquarters is not only about work, it’s about lifestyle.”

OVG ziet hier liever :  ‘a happy healthy lifestyle’.  Maar hoe?

Moet just niks

De enige manier die dat mogelijk maakt, is vanzelf. Zonder enige inspanning. Dankzij een omgeving die met je meewerkt, en niet tegen jou. Een gebouw dat je vooruithelpt, gewoon al door er aanwezig te zijn.  Een omgeving die niet alleen burnouts en ziekteverzuim tegengaat, maar je ook inspireert, zuivert, stimuleert, creatiever en productiever maakt. Die je je levensenergie teruggeeft, le joie de vivre.

Deze aandacht voor gezondheid betaalt zichzelf namelijk terug. Bedrijven verspillen miljarden per jaar aan verloren productiviteit als gevolg van stress-gerelateerde ziektes. Een gezondheidsbevorderende omgeving zorgt voor een significante vermindering van de mentale belasting op een werknemer en maakt mensen gelukkiger en gezonder. En iemand die zich goed voelt, zal sneller fietsend naar het werk komen, wat ook de verkeersproblematiek ten goede komt.

Voor ons komt dat neer op de ‘ervaring’ van de ruimte, de omgeving en het gebouw. Hoe beleef je het, wat zie je, wat ruik je, hoe voel je je. Ervan uitgaande dat de meest getrouwe ervaringen te vinden zijn in de natuur, laat je de gebruiker deze verbindingen ervaren. Iedereen begrijpt de positieve effecten van natuurlijke aspecten als daglicht, planten, zicht op groen, verse lucht,… maar ook home comfort, feng shui, oriënteerbaarheid,…

Het doel is het creëren van een aangename habitat voor mensen als een biologisch organisme dat zich goed voelt in de moderne constructies. Deze interactie tussen mens en natuur vormt een bron van inspiratie en genereert een positieve energie die afstraalt op zijn omgeving. Onze gebouwen zijn niet alleen energiezuinig, ze geven hun bewoners ook energie terug.

Het team

Yves Theugels
Yves Theugels

Projectarchitect - Deskundige

Kelly Lambrechts
Kelly Lambrechts

Projectarchitect

Johan De Man
Johan De Man

Projectarchitect

Elke De Pauw
Elke De Pauw

Interieurarchitect

Loes Dierck
Loes Dierck

Project – Assistent

Anke Lambrechts
Anke Lambrechts

Architect – Assistent

Jeroen Theuns
Jeroen Theuns

Architect

Patty Claus
Patty Claus

Architect

Patrick Vandevelde
Patrick Vandevelde

Stedenbouwkundige - Verkeerskundige – Ing. Bouwkunde - Ruimtelijk planner (geregistreerd)

Koen Van Grimbergen
Koen Van Grimbergen

Architect MRE - Vennoot

Véronique Orens
Véronique Orens

Architect – Vennoot