OVG Architecten
aquatreat-buitengevel-totaal
  • locatie
    Aarschot
  • bouwjaar
    2015-2016
  • klant
    International Aquatreat Co BVBA
  • type
    Hernieuwbouw

Aquatreat

Utiliteitsbouw

De klant Aquatreat is een wereldspeler in industriële waterbehandeling en trendsetter in milieuvriendelijk waterbeheer.

Om aan de wereldwijde vraag aan waterzuiverende producten te voldoen, investeerde Aquatreat in dit state-of-the-art bedrijfsgebouw met passieve kantoorruimten, laboratoria en productieruimtes.

Er werden zeer hoge eisen opgelegd aan aannemer en architect om de CO²-uitstoot bij de constructie lager te houden dan 500 ton. Dat bepaalde de materiaalkeuze, de oriëntatie, de inrichting en de structuur van het deels passieve bedrijfsgebouw. De toegepaste materialen mochten bovendien niet gevoelig zijn voor corrosie ten gevolge van vrijkomende dampen van de chemicaliën van de productieprocessen van het bedrijf.

Alleen de meest duurzame materialen en de meest innoverende technologieën werden gebruikt, volledig in lijn met de ecologische filosofie van het bedrijf :

  • De constructie is volledig in massief hout, met het oog op de laagst mogelijke ecologische voetdruk (minder dan 500 ton CO²). Een vergelijkbaar traditioneel bedrijfsgebouw heeft een ecologische voetdruk van meer dan 3000 ton CO².
  • De totale exploitatie zal meer CO² opnemen dan uitstoten. De kantoren zijn volledig passief en voldoen aan de Passiefhuis Standaard, de productie- en opslagruimtes zijn lage-energie. Het energieprestatiecertificaat bewijst een E-peil van 6 kWh/m². Daarmee beantwoordt het gebouw zelfs vanaf 2021 aan de energienormen voor niet-industriële gebouwen (< 40 kwh/m²).
  •  Door de doordachte oriëntatie van het gebouw is het mogelijk om in de tussenseizoenen de warmte van de zon zo optimaal mogelijk te benutten en in de zomer de instraling te beperken en zo oververhitting tegen te gaan.
  • Alle regenwater wordt opgevangen en hergebruikt in de productieprocessen, afvalwater wordt zoveel mogelijk gerecycleerd.
  • Stroom wordt opgewekt met zonnepanelen, en de niet-gebruikte energie wordt opgeslagen op batterijen.
  • Een intelligent gebouwbeheerssysteem laat de machines werken wanneer er voldoende energie wordt opgewekt door de zonnepanelen.
  • Het gebouw wordt gekoeld en verwarmd met 7 geothermische putten van 100 m diep.
  • Het groendak neemt CO² op.
  • De hybride bedrijfswagens worden opgeladen aan de laadpalen.

Het ontwerp en bijhorende studie heeft 3 jaar in beslag genomen. Kostprijs : 4,5 miljoen euro.

Het eindresultaat is een optimale synergie tussen het economische, esthetische en ecologische aspect.

 

aquatreat-achterkant-uitrit
aquatreat-render
Credits

Marc Scheepers - Fotograaf

Vorig project
Volgende project