OVG Architecten
  • locatie
    Antwerpen
  • bouwjaar
    2014-2016
  • klant
    Eiffage Development – Immoflandria THV
  • type
    Nieuwbouw

Bouwhuis

ResidentieelProjectontwikkeling

De opdracht omvatte de nieuwbouw van 48 appartementen te Antwerpen, aansluitend aan het nieuwe kantoorgebouw voor Antwerpse Bouwwerken nv. Dit project is opgevat als een kleine groene oase middenin een drukke stad.

In de architecturale vormgeving werd gekozen voor verticale ramen afgewisseld met verticaal uitgelijnde terrassen als knipoog naar het bestaande gabarit van de naburige percelen. De langwerpige gevelsteen voegt op kleinere schaal een horizontale geleding toe. De positionering van de ramen in een dambord-achtig patroon, sluit aan bij de architectuur van het kantoor van Antwerpse Bouwwerken. De organisatie van het woonprogramma rond 2 centrale kernen resulteerde in een variatie van woontypologieën zoals studio’s, duplexen, en doorzon-appartementen met 1,2,3 of 4 slaapkamers.

AANPAK

De uitdaging is telkens om met beperkte financiële middelen zoveel mogelijk waarde te creëren, zowel voor de bewoners als voor de omgeving. Met waarde bedoelen we kwalitatief hoogwaardige ruimtes, een goede leefbaarheid en veiligheid voor zijn bewoners. Waarde op lange termijn door een tijdloos, onderhoudsvriendelijk en duurzaam gebouw te ontwerpen wat zijn waarde behoudt voor de eigenaar.

De zorg en aandacht waarmee details, materialen en kleuren worden uitgewerkt, zonder dat dit implicaties heeft op budget, zijn voelbaar voor de bewoners en zijn mee bepalend hoe de gebruikers er nadien mee omgaan. Uiteraard moet het geheel vandaalbestendig en betaalbaar zijn. Maar dit hoeft een architecturale visie tot in de kleinste details doorgetrokken, niet in de weg te staan. Het doel is een totaalplaatje dat klopt. We streven naar een zekere fierheid van de bewoners, zodat zij ook gestimuleerd worden om met zorg en liefde met hun gebouw om te gaan.

antwerpen-residentie-bouwhuis-street-view
antwerpen-residentie-bouwhuis-terras-avond
Vorig project
Volgende project