OVG Architecten
  • locatie
    Wetteren
  • bouwjaar
    2015-2016
  • klant
    Immoflandria CVA
  • type
    Nieuwbouw

Salix residenties

ResidentieelProjectontwikkeling

Het betreft een ontwikkeling van twee appartementsgebouwen van elk 12 appartementen, gelegen in overstromingsgebied.

De gebouwen werden zo ingepland dat er een waardevolle relatie met de omgeving wordt aangegaan. Dit uit zich zowel in de organisatie van de appartementen rond één centrale circulatiekern voor een optimale benutting van de ruimte, als in de structuur.  Op die manier werd er reeds van in een vroeg stadium het bouwbudget gecontroleerd.

AANPAK

De uitdaging is telkens om met beperkte financiële middelen zoveel mogelijk waarde te creëren, zowel voor de bewoners als voor de omgeving. Met waarde bedoelen we kwalitatief hoogwaardige ruimtes, een goede leefbaarheid en veiligheid voor zijn bewoners. Waarde op lange termijn door een tijdloos, onderhoudsvriendelijk en duurzaam gebouw te ontwerpen wat zijn waarde behoudt voor de eigenaar.

De zorg en aandacht waarmee details, materialen en kleuren worden uitgewerkt, zonder dat dit implicaties heeft op budget, zijn voelbaar voor de bewoners en zijn mee bepalend hoe de gebruikers er nadien mee omgaan. Uiteraard moet het geheel vandaalbestendig en betaalbaar zijn. Maar dit hoeft een architecturale visie tot in de kleinste details doorgetrokken, niet in de weg te staan. Het doel is een totaalplaatje dat klopt. We streven naar een zekere fierheid van de bewoners, zodat zij ook gestimuleerd worden om met zorg en liefde met hun gebouw om te gaan.

Diezelfde fierheid wordt ook getriggerd door de levenskwaliteiten als ruimtegebruik en vormgeving op een positieve en levenslustige manier worden ontworpen. Voldoende privacy, rust en toch licht, zicht en openheid helpen daarbij. Ook is het belangrijk dat er wordt gezocht naar een eigen identiteit, mede door een herkenbare geleding, verfijnd materiaalgebruik en het aanhouden van een menselijke schaal.

Credits

Hanne Joosen - Fotograaf

Vorig project
Volgende project