OVG Architecten
 • locatie
  Zwijndrecht
 • bouwjaar
  2010-2012
 • klant
  Jama THV
 • type
  Hernieuwbouw

Ter Rijen

ResidentieelProjectontwikkeling

Het project is gelegen langs Dorp-West te Zwijndrecht, een belangrijke invalsweg (N70) met een tramlijn. Een bestaande modernistisch geïnspireerde woning uit 1960 wordt omgevormd en uitgebreid tot een hedendaagse meergezinswoning. De uitbreiding en de vorm van de meergezinswoning zijn een resultante van de karakteristieken van de omgeving: dakvorm (plat dak en/of schuin dak), aantal bouw- en woonlagen (2), maximale voorgevelbouwlijn, maximale uitbreiding en functies (zowel meergezins- als eengezinswoningen).

Zowel stedenbouwkundige als architecturale concepten werden vooropgesteld om binnen dit kader te ontwerpen. In de voorgevelbouwlijn werd de bestaande ritmiek gerespecteerd en de achtergevelbouwlijn van de naastliggende bebouwing werd behouden. Een smalle constructie met een plat dak werd als uitbreidingsmodel gehanteerd. Uiteraard diende het nieuwe complex architecturale aandacht te krijgen. Het complex krijgt, door het toepassen van de concepten, strakke horizontale lijnen met een rechthoekig volume in het nieuwe gedeelte die een interpretatie is van een hedendaagse dakuitbouw.

Als gevelmaterialen worden glas, hout en een buitenbepleistering gebruikt. Door een beperkt aantal materialen te gebruiken straalt het geheel een rust uit, maar ook een kracht. De houten gevelbekleding moet ook de duurzaamheid van het gebouw symboliseren. Verder werden alle daken als groendaken voorzien.

Hier is plaats voor wat info over deze foto
Hier is plaats voor wat info over deze foto
Hier is plaats voor wat info over deze foto
Hier is plaats voor wat info over deze foto
Hier is plaats voor wat info over deze foto
Zwijndrecht appartementen vooraanzicht
Vorig project
Volgende project